Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że kwas foliowy (witamina B9) jest bardzo unikalnym związkiem chemicznym. Godny uwagi jest fakt, że największe źródła wspomnianej witaminy można znaleźć w warzywach liściastych.
Kwas foliowy podczas ciąży
Należy mieć świadomość, że kwas foliowy odgrywa bardzo istotne znaczenie dla właściwego przebiegu ciąży, szczególnie w I trymestrze. Warto wiedzieć, że niedobór witaminy B9 może przyczynić się do poważnych wad cewy nerwowej u nienarodzonego dziecka. Rekomendowane jest zatem suplementowanie kwasu foliowego już od momentu planowania ciąży, a nie tylko w jej początkowym etapie.
Dlaczego witamina B9 jest ważna dla osób dorosłych?
Należy mieć świadomość, że kwas foliowy jest odpowiedzialny za bardzo dobre samopoczucie oraz nastrój. Godny uwagi jest fakt, że 40% osób badanych chorujących na depresję miała niedobory witaminy B9. Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że zakres działania kwasu foliowego jest znacznie szerszy, niż mogłoby się wydawać. Wspomaga bowiem nie tylko pracę mózgu, ale również procesy pamięciowe. Ponadto zdecydowanie poprawia pracę wątroby, jelit i żołądka. Nie można zapomnieć, że przyczynia się także do zapobiegania powstania nowotworu jelita grubego.
Należy mieć świadomość, że kwas foliowy jest odpowiedzialny za tworzenie i dojrzewanie czerwonych krwinek. Niestety bardzo duża liczba osób ma niedobór witaminy B9. Mnóstwo ludzi nawet nie zdaje sobie z tego sprawy. Osoby w podeszłym wieku, kobiety w ciąży czy młodzież w wieku dojrzewania zaliczają są do grup podwyższonego ryzyka. Oznacza to tym samym, ze w ich przypadku niedobór kwasu foliowego będzie miał najpoważniejsze skutki.
Jakie są najważniejsze konsekwencje niedoboru witaminy B9?
Warto wiedzieć, że konsekwencje niedoboru omawianej witaminy mogą być zdecydowanie większe, niż mogłoby się wydawać. Godny uwagi jest fakt, że w przypadku dzieci może nawet dojść do zahamowania wzrostu. Z kolei wszystkie osoby z niedoborem kwasu foliowego mogą zmagać się z problemami z pamięcią, niepokojem, koncentracją, bezsennością czy zmęczeniem. Zalecane jest zbadanie poziomu kwasu foliowego, jeżeli cierpi się na częste bóle głowy, zaburzenia trawienia czy kołatanie serca.
Źródła witaminy B9
Oczywiście pierwszym źródłem jest suplementacja. Kwas foliowy znajduje się także w warzywach liściastych, do których trzeba zaliczyć kalafior, szpinak, sałatę, kapustę, brukselkę. Ponadto witaminę B9 w dużych ilościach można znaleźć w nasionach roślin strączkowych. Doskonałymi przykładami mogą być zielony groszek, bób, soja.
Rekomendowane jest także spożywanie pomidorów, bananów, otrębów pszennych, buraków, drożdży, jaj, orzechów. Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że foliany występujące w warzywach wykazują się ogromną wrażliwością na obróbkę cieplną, taką jak: gotowanie, pieczenie, smażenie. Należy mieć świadomość, że wspomniane procesy przyczyniają się do obniżenia zawartości witaminy B9 w produktach. Świetnym rozwiązaniem będzie zatem spożywanie warzyw na surowo.